onsdag 31 december 2014

Kaos föder inte kreativitet

Men kreativitet föder kaos uppenbarligen! :-) Men det gör inget. Inte när det blev tre stuvbitskjolar till Kerstin av det. Kostnad för materialet 120 kr. ( Och då har jag en hel del tyg kvar! ) Och det tog faktiskt inte mer än 10 minuter att röja upp! 

söndag 28 december 2014

Nu är det jul igen!

Eller, lite iaf.  Vi firade extra jul hos Karolina och Ellie idag, med grötlunch, gottebord och klappar.  Mysigt värre.  Huset var julfint från nock till källare (tror jag, var inte nere idag). Och fina presenter fick vi,  jag och barnen. Jag fick handstickade, måttanpassade raggsockar och barnen moraknivar bla. Ellie är stor tjej som äter puré, nästan kryper och pratar väldigt mycket med mammas vänner. En goding är hon!
Det enda denna hallandseftermiddag lämnade att klaga på  var väl väglaget.  Men nu är barnen överlämnande till mormor, och jag hemma hos min man som saknat mig hela dagen, och lagat middag till jag kom hem.  Sånt gillas!

lördag 27 december 2014

Blått

Det är blåa toner ute, i form av gryning och skymning och snö och himmel. Blåa toner inne, i form av Sofia Karlssons senaste album. (Jäkla kvinna. Fast hon lämnat allt det som jag gillade; folkmusiken och det  akustiska, så är hon fortfarande så bra!! ). Passar en vars livston är vemod.  Feeling blue.....

fredag 26 december 2014

Den här julen.

Blev oxå en fin en! Sovmorgnar. God mat. TV. Paket. Mer mat.  Lyckliga ungar. Och mat. Som det ska vara.

Vackra kläder

Jag älskar kläder!! Gamla, nya (faktiskt), dyra eller billiga. Det viktiga är att de säger nåt!  Till mig eller andra. Och gärna att de är hantverksmässigt gjorda. Då klappar hjärtat lite extra. Som folkdräkten, där mamma sytt varje stygn för hand. Eller den här morgonrocken från (tror jag) 40-talet där någon suttit och matelasserat  med parallella sömmar över hela plagget och gjort knappar av samma tyg. Sånt gör mig lycklig!

tisdag 23 december 2014

Att fylla 30!

Först klarar vi av det djupsinniga; jo, det känns utmärkt att fylla 30! Ingen ångest. Möjligen lite lättnad, att äntligen ha vuxit i min personlighet litegrann. Konstigt förvisso att nästa gång det är jämn födelsedag är det 40, men det är ju ett decennium dit. Då har jag vuxna barn, gubevars!

Så över till viktigare saker. Hur jag blivit firad! :-)
Morgonsång av fina familjen först. Frukost och söta presenter av barnen. Brickor, doftljus och ansiktsmasker. Sånt man behöver helt enkelt.  Av Jimmy har jag  redan tidigare fått en utflykt till Öster Malma. Jägarförbundets slott där vi ska njuta av hotellövernattning och viltbuffé, nån gång i vår. Så idag nöjde han sig  med kaffet på sängen. :-)

Sedan var planen en museiutflykt till Göteborg men eftersom Kerstin varit  förkyld och vi inte vill riskera en sjuk jul bestämde istället hon att pappa och jag skulle åka själva till stora staden. Medan de åkte raka spåret till mormor och morfar. Så då blev det shopping i Haga! Hittade en 40-talsklänning och en pampig morgonrock från ungefär samma tid. Samt Gustava Björklunds kokbok från 1885. Fina fina fynd, som Jimmy snällt betalade. Sen åt vi i all simpelhet thaimat.
Långt mindre simpel var den middag vi fick hos mamma nu ikväll!
Löjrom på mandelpotatisplättar och champagne, kalvstek med alla garnityr och kaffe med praliner. Hur. Gott. Som. Helst.

Och som om inte allt det räckte fick jag dessutom presenter här oxå. Mammas folkdräkt komplett med skor, strumpor och silversmycken. Ett par folkmusikskivor och en fantastisk ny hushållsassistent med typ alla tillbehör. Massa bra, fina och önskade saker helt enkelt.

Nu är det slutligen dags att ihop med Axel se Smala Sussie som jag inte sett förut.

Bästa födelsedagen det kunde bli, det blev det! Tack alla som grattat mig!  :-) Gulle er!! 

Bildsviten nedan kallas posering med julgran . Inte så lätt som man kan tro! :-)

måndag 22 december 2014

2014 års utgåva

Av gran blev vit och ganska nedtonad. Pappas rödvita papperskulor vann över gamla glaskulor. Lika överraskande för mig som någon annan eftersom jag improviserar min gran as I go. Nytt för i år är spetsen som får agera girlanger. Äntligen en idé om vad man ska göra med all handknypplad spets som jag har liggande och inte näns klippa i. Blev fint tycker jag! 

Jullov!

I torsdags em började mitt jullov. Och som det började!  Med Tyskland och julmarknad. Riktigt mysigt med tomtar, regn och ganska mycket korv (iaf för Hjalmar! ).  Morgonen efter bjöds det finfrukost i Rydebäck hos Jonny, Amanda och Lycka. Sedan sov jag i princip från lunch och till kl 10 morgonen därpå. (Jo, på riktigt). Inte vad jag tänkt mig, men förmodligen helt nödvändigt eftersom jag efter det känt mig som en ny människa.
Igår byte huset skepnad från råtthål till Lottas hem igen (jag städade mao) och idag ska vi passa på att ta in granen och pynta medan den förtryckta minoriteten julhatare (aka Jimmy) här i huset är på annat håll.  Sedan blir det Hamnells tradition med firande av solvändet. Korvgrillning och julkärve, alltså. Fast det blir nog skralt med pulkan i år.....

Bästa hittills är dock dagens morgon. Väcktes vid 8,vilket är ganska tidig morgon här hemma med kaffe på sängen. Att tända adventsstjärnan, sörpla kaffe och ligga kvar och gona sig i vetskap om att dagen är lång,  med roliga planer men ingen stress. Det kan vara det bästa jag vet!!

onsdag 17 december 2014

Kollegorna

Fick den här fina broschen  av mina kollegor i 30-årspresent.
Från 60-talet, minsann!  Fint som snus.

Stor kille

Mammas Hjalmar fyller 9 stora år idag och blev uppvaktad som sig bör. Så här glad blir man då!

tisdag 16 december 2014

Nu jäklar!

Allt man kan ska man ju nån gång lära sig. Att rulla håret är något som inte varit en lätt tillägnad kunskap för en som  1: inte är ett spår intresserad av hårstyling. 2: inte är särdeles händig. Och 3: Har ett hår att jämföra med långhårig katts ungefär; ulligt, mjukt, tunt och slinkigt.

Men skam den som ger sig!
Idag har det snöspöregnat och blåst och vid lunch är frisyren fortfarande helt vid liv!  Jippie!!

Knepen verkar vara; sunsilks gula schampo, inget balsam, låt torka nästan helt. Borsta, krama in linfröläggvätska, rulla och blöt håret helt med sprayflaska.
Sov på saken, borsta ut, och spraya med tantsprayen Elnette. Ska repetera det i veckan och ser om det går lika bra då.

Det är tur man har sina små projekt att fylla ut livet med. Men om detta är metoden kan jag gå över till någon ny lärdom nu!

söndag 14 december 2014

Tredje adventshelgen

Blev en väldigt fin en!  Fredagen började med skollusse och avslutades med lussekattsbak. I lördags fyllde Jimmy år och kl tidigt smög ett mycket välregisserat luciatåg in i hans kammare. Sedan tvlucia och fika, enligt tradition. Piffade oss och åkte på utflykt till familjen Strålin i Liared. God mat, dryck och trevligt sällskap bjöds det där. Idag har vi hittat oss en julgran och haft kalas för Hjalmar med tacos och en väldigt god kolapopcornglasstårta. Lugnt, skönt, mysigt och trevligt, är en bra sammanfattning!

fredag 12 december 2014

Gryningen

Det är inte ofta jag upplever gryningen. Av nån anledning.  :-)
Men idag är jag på promenerande stråt mot Hjalmars luciatåg och belönas med både gryningsljus och en blek måne.

söndag 7 december 2014

Uppesittarkväll

Igår hade Jennifer och jag uppesittarkväll!  Paketinslagning, glögg och varma mackor.  Mysigt är det och sjuk nöjd känner jag mig med att detta är totalmängden för familjens paket i år.  Barnen ska visserligen köpa sina att ge bort i em, så något fler blir det, men det känns ändå som om vi tagit ett bra kliv år sidan från övekonsumtion och presenthets.

Jag älskar jul och julklappar, och att inte ha dem känns inte som ett alternativ. Och som alla andra föräldrar vill jag ju ge mina barn allt fint i världen. Men att vräka grejer över dem känns lika fel som att skippa presenterna. Så jag har alltid strävat efter att hålla en "rimlig nivå".

Det fina i kråksången är att nu när de inte är så små längre så märks det att det givit resultat. De är minst lika peppade på att ge som att få julklappar, och önskningarna de har är högst rimliga. Dessutom blir de glada även över saker som kläder.

Det är inte så ofta jag som förälder känner; shit, detta har jag gjort bra!  Jag är en sån mamma som alltid kunde gjort lite bättre, i eget tycke. Men när det kommer till julklapparna, så tycker jag faktiskt det! 

lördag 6 december 2014

Ingelas present

Jag blev förtidsfirad på födelsedagen igår av familjen Persson, eftersom de åker till USA om ett par veckor. De bjöd oss på middag för att fira. Hur lyxigt som helst en fredagkväll!! Fantastiskt god mat fick vi och trevligt var det! Men bäst av allt, alla kategorier, var Ingelas present.  Hon har sytt en klänning till mig i hemlighet, efter ett originalmönster från 50-talet. Matchande örhängen, halsband och handväska hade hon köpt, och klänningen visade sig vara just så fin som jag anade!  Tack kära snälla fina du för en fantastisk present!! Önskar det vore vår nu! :-)

Sömnad av Ingela, foto av Karolina. Duktiga vänner man har!

Konsten att släppa taget

En av de vanligaste "tillsägelser" jag får är att jag ska slappna av. Varva ned, tas det lugnt och inte försöka prestera så mycket. Väldigt ofta av självutnämnda förståsigpåare. Inte sällan kollegor som egentligen inte vet nåt om mig och mitt liv.

Jag vet att jag gör mycket. Vill mycket och har höga ideal. Men. Jag är väldigt sällan stressad. Och om jag är det beror det på "yttre" faktorer. Sen till jobbet, ont om tid etc. Aldrig att jag är stressad för att jag tror att det förväntas av mig att jag ska baka kakor, städa eller något annat präktigt. Sånt gör jag för min skull och ingen annans! Och vill jag inte. Då skiter jag i det! 
Och så länge det är vad som gör mig lycklig tänker jag fortsätta så!!

I år firas julen hemma hos mamma och Anders.  Det betyder att jag inte ansvarar för någonting av "stökandet" och det passar mig utmärkt, eftersom jag saknar riktig julgeist i år. Så jag ägnar mig åt det här istället. Klappande av sömnig katt.  ;-)

torsdag 4 december 2014

Den här doften

Ingenting alls

Men glad är jag ändå!  Lockarna har släppt.  Det är inte så roligt att behöva lägga alla pengar på bilen. Och det är grått och kallt. Men något är det som gör mig nöjd med tillvaron iaf. :-)