tisdag 31 december 2013

Ett gott nytt år

Sista dagen på 2013 blev en mycket trevlig dito. Staden för inköpsrunda med Hjalmar, hem och duka och laga mat och sedan en väldigt trevlig afton med Karolina och Jonas.  Ett gott slut och en god början med barnens favoritgäster ur det vuxna urvalet! Nu ska jag dricka mitt obligatoriska nattkaffe och sedan sova.

måndag 30 december 2013

En stopp

Idag har jag stoppat en kökshandduk. Alltså "tillverkat" nytt material i ett hål i en utsliten textil. Det blev inte snyggt vilket jag, modig som jag är,  stolt visar upp här nedan. Men den kommer hålla några tvättar till. Kanske ett år. Innan den blir städtrasa.

Och detta är,  har jag kommit på,  mitt bidrag i det där miljöarbetet som det pratas om. Jag är inte särskilt miljövänlig. Det är en kombination av misstro mot marknadsförare, vanlig slöhet och ibland krassa ekonomiska ställningstaganden som gör det. Men jag ogillar med hela min själ slöseri i alla dess former. Det finns absolut lägen där jag slit- och- slänger. Men för det allra mesta så lagar,  sparar, ändrar och tänker vi till kring våra saker här hemma. Oavsett om det gäller diskmaskiner eller kökshanddukar.  Och i kombination med mycket secondhandshopping tror jag att det,  sett till hela livet,  gör mig lite mindre skadlig för min omvärld.  Hoppas jag.

fredag 27 december 2013

Nattsudd

Av bästa märke är en tallrik med goda julrester (knäckebröd, cheddar, skinka senap och äppelmos) och ett glas mjölk. En resetidning på det. Varför ska man egentligen sova?

En superdag

Med superKarro!! Frukostbuffé på coops morgonöppna restaurang för 49 pix ( bra grej!  Mysig start och billigt för "hotellfrukost" ) och sedan en hel dag av shopping, hela tiden utspätt med prat, prat, prat. Om allt från bebisen och ischias till livets stora allvar, som tex. varför stickade klänningar aldrig kan sitta bra och hur svårt det är att tänka nytt i bh-sammanhang. En liten fikalunch med mamma, som sedan fortsatte sin shopping på egen hand, ingick oxå. 
Eftersom min födelsedag skulle firas så fortsatte till sist kvällen hemma hos mig. Och trots att Hjalmar var lite trött ( och Susanna med ) så blev det en trevlig middag dessutom. Följd av lite. ...prat!
Nu är JAG trött. Men väldigt energipåfylld. Precis som det ska vara efter en riktig tjejträff!

Då telefonen laddade ur redan klockan halv tio blir detta mitt första bildlösa inlägg. Men en annan dag kommer fynden presenteras! För några sådana blev det.

onsdag 25 december 2013

Bästa sovplatsen.....

I vårt hus har Sigge provat ut. På Hjalmars ylletröja längst ned i hyllan i klädkammaren.

Juldagen

Är liksom ännu lite bättre än julafton. Lite mindre anspänning,  lite mer vila men med minnet av gårdagen färskt.

lördag 21 december 2013

Förändringens vind.....

...blåser genom min gran!
Jag är inte så väldigt förtjust i tomtar och sånt pynt. Har svårt att tycka det är fint med en massa figurer runt om i huset. Annat är det med granen! Den älskar jag!! Det är ju liksom en blomma. Fast jättestor.  Och givetvis har jag bestämda åsikter om hur den ska vara klädd.  Inget glitter. Sällan andra färger än rött. Inte supergammaldags, men lite "nedtonad" med polkagrisar, röda kulor, sidenbandsrosetter och halmfigurer.
Men så förra året, efter jul, ropade mamma in två lådor julpynt till mig på auktion.  De visade sig mest innehålla mängder av gamla glaskulor i massor av färger. Så idag flög fan i mig,  som pappa hade sagt,  och jag tänkte att i år ska jag vara riktigt  vågad och ha en annorlunda gran! Resultatet beskådas nedan. Rätt bra blev det tycker jag nog!

Men det är fortfarande glitterlöst! Några gränser har man ju! :-)



Paus

Tar en kaffepaus i soffan mitt i stökandet och kan konstatera att jag är väldigt nöjd med mitt "nya" hem ( dvs efter avslutad renovering) oxå i juleskrud. Och då menar att jag inte bara estetiskt, även om det är en stor del. För trots att det krävs viss ommöblering för att tre personer ska kunna sova över bekvämt i tre nätter så funkat det! Torktumlaren är trasig,  så just nu hänger vi all tvätt. Jag har fyllt huset med julmat i en månad. Det är paket, gran, ved och tusen andra prylar som ska få plats. Och så vill jag att det ska vara snyggt,  ordning och trivsamt oxå.  Och jag lyckas!  Det har jag aldrig känt förr.  Iaf inte sedan familjen blev fulltalig. Det är en lycka att känna att man skapat det hem man vill ha. Ett där livet får plats.

torsdag 19 december 2013

Ikväll

Gör jag inte många knop. Läser julberättelser som inte handlar om julen och dricker glögg.  En perfekt kväll för en trött mamma. Och imorgon jobbar jag 4 timmar. Sen är det jullov!

tisdag 17 december 2013

Min pojke

Fyller åtta år i dag. Och det var en fin morgon! Nu är han i skolan,  och jag är hemma och vabbar hans syster som hostat, och därför inte sovit,  i natt.  Vi håller tummarna att hon piggnar såpass att vi alla kan åka på planerad bowling och restaurang i kväll.

måndag 16 december 2013

Det blommar

Överallt hemma hos mig! Det ena ljuvligare än det andra.

Det finns inget utom älskade människor som gör mig så glad som blommor!!

Uppesittarkväll

Efter en dag av städning och två resor till good old Borås bjöd kvällen på paketinslagning. Först i Jennifers sällskap,  sedan i ensamhet.  Och även om julklapparna bantats till ett minimum i år så är du ju en liten herre som fyller 8 år i morgon, så det tog ändå sin modiga tid. Är iaf nöjd med mina "teman".

söndag 15 december 2013

Planering, min käre vän

Jag är just nu löjligt stolt och nöjd över min superambitiösa planering för december som nu börjar pay off. Jag misstänker att den här helgen är det några som har det lite, lite stressigt. Inte vi! Jag har haft barnkalas, vi har varit på julgranshuggning och vi har gjort massa julmat ( korv och sylta och sånt ) men det är INTE stressigt. Jag har järnkoll och allt är i fas. Och då laddar jag ändå för ett julbord där allt ( utom prinskorven, typ ) kommer vara hemgjort. I morgon vankas städning och på tisdag fyller gossen 8 år. Sedan ska jag jobba lite, och sedan kommer slutspurtarhelgen. Det kommer bli en fröjdefull jul. Och troligen en utvilad oxå. Fantastiska utsikter!

Kalasbarn.

Julmat.

fredag 13 december 2013

Luciabarn

Här hemma har vi fullt med luciabarn! Både sådana som lussar och sådana som fyller år på lucia. Fyra luciatåg är överstökade. 0:ans, 9:ans (fast det fick vi inte se), Väinös och pappas. Och vissa av oss är väl vaknare än andra kl 6:15. Men ikväll lär han nog vara vaken. Då vankas polsk afton med korv, öl och surkål.



torsdag 12 december 2013

Nu blommar lingonriset.....

Och det 
bor tomtar i mitt hus. 
Jojomen.

Stora barn

Eftersom jag har obegripligt stora barn håller jag på att ta ut min allra sista gnutta föräldraledighet innan Hjalmar fyller 8 år. På tisdag! Det innebär att jag i två veckor haft sena mornar och lediga eftermiddagar (och stressigt på jobbet, men det är inget jag gläds åt så det platsar inte här). Tid som kan spenderas med tex.

Luciafiranden.
Och julklappsmys hos Karolina.

Och då kan man få sådana här skönheter!
Den ska bara få en ny, jordad stickkontakt, sedan ska den få lysa upp min hall.

söndag 8 december 2013

En bra misslyckad helg

Vi skulle ju egentligen varit på marknad i Rostock i helgen. Och visst sved det att det inte blev så.  Men det blev en ganska bra,  misslyckad helg.  Med familjebesök, kalasplanering ( fast det fastnade inte på bild), godistillverkning och ett avslut med en katt i knät framför brasan. Allt medan snön föll utanför. Eftersom Jimmy dessutom varit lite febrig har friden varit total.  ;-)

onsdag 4 december 2013

Att bocka av

Jag är väldigt nöjd över att jag numer bockar av saker på min to-do-list.  Och nu menar jag inte vardagsgrejer,  utan "livsgrejer". Inga enorma saker. Men tex sånt som att djuploda i Jimmys släkthistoria ( vi fick hem helt sjukt spännande papper idag,  om en anhörig som bodde på  institution  nästan hela sitt liv) och att på biblioteket beställa alla de böcker jag i åratal, en del av dem i hela mitt vuxenliv, släpat runt en lista på i handväskan. Såna böcker jag ska läsa. Sen. Det är en djup tillfredsställelse i att sen äntligen blivit nu! I januari är det dags att läsa mina egna olästa böcker,  och att lära mig sticka och sy.

tisdag 3 december 2013

Kvällens underhållning

Består i att mata två katter med thairester ur en liten pappkartong. Vi roar oss kungligt på landet. :-)

måndag 2 december 2013

Gekås och salpeter

Helgen har gått i julstökandets tecken. Riktigt rejält julstök med rimmning av skinka och  hemtillverkning av glögg. Har planterat hyacinter och bakat kakor. 
(Skinkan höll dock på att stupa på salpeter. Eller snarare bristen på det. Tydligen inget som så många för i sitt kryddsortiment längre, märkte jag. Ingen verkar veta om det finns. Var det finns. Varför det finns (det sista hade jag iaf tagit reda på). Men efter lite googlande, ringande och en smärre turné bland Borås mataffärer fick jag tag i fem påsar. Bör räcka i lika många år,  om detta med julskinkerimmning blir en vana.  Länge leve Willys och Kockens kryddor! )

Idag har det istället företagits en helt annan typ av julstök, nämligen gekåsshopping! Behagligt lungt en måndagkväll med bara stora dottern till sällskap. Det blev dessutom bara förväntat fruktansvärt dyrt.
Under tiden fick minimänniskorna baka pepparkakor med mormor och nu ska en ganska trött mamma sussa några timmar i gamla flickrummet. Resten av veckan innebär julfest på jobbet och en julmarknadsresa med familjen till Rostock.
Man får ju se till att ta vara på julaktiviteterna!

Det hett åtrådda guldet!