måndag 30 november 2015

Detaljer, detaljer!

Jag fnular runt i advetsmyset som ännu är helt nytt och fräscht här hemma.  I år är det fönstren som är favoriterna. Det inte särskilt gammaldags med stjärnefall och vita blommor är en skön kontrast till det övriga,  ganska så traditionella. I köksfönstret finns en istället väldigt traditionell men, som det heter, new to me,  ljusstake med en Staffansfigur och små fålar, som omslingras av lumer, och bestrålas av en kopparstjärna. Vackert på ett annat sätt!  Och så gillar jag min lilla kott och svampgrupp i hallen! Gillar när pyntet är i olika höjd, och inte bara i bordsytenivå. Detta är på lilla lådan på golvet i hallen.

Bästa närbildsfotografen är Jennifer!  Kolla bara stjärnorna nedan.

Så det är så!

Kerstin har talat! 

Figuren är en halv tjej och en halv kille.  Storebror ifrågasatte hur hon menade.  En tjej måste ju inte se ut så, en kille inte så? Men jag menar ju att man får vara vilket som,  hur som helst! En tjej kan ha sånt hår och en kille såna ögon också!

Och mamma och pappa pyser över av lycklig stolthet över de värderingar som vädras i den konversationen. Kanske lyckas vi inte i allt. Men att problematisera tvåkönsnormen, det har vi tydligen grejat! Tämligen traditionellt leverne till trots!

fredag 27 november 2015

Man får vara glad att hon blev som hon blev när hon inte blev som hon skulle....

En kväll,  när Kerstin var febrig  tyckte hon  det var för varmt i hennes rum. Ingen åtgärd vidtogs egentligen åt detta, men sedan kunde vi inte hitta henne när vi skulle sova. Inte i sin,  vår eller Hjalmars säng. Men till slut fann pappa henne.  Här. Förklaringen?  Det var svalare där. Oh well...

Yllemamelucker!

Fyndade dessa på loppis häromsistens. Ett par fantastiskt mjuka och varma underbyxor i ren ull. Underbart under kjolen eller  klänningen nu när vintern börjar sprida sin kyla omkring sig. Och jag tycker faktiskt de är ganska söta också!

Guldkorn

Det är vad de är!  Mammas sötnosar!!

Shopping!

Jag har shoppat.  Men för en gång skull inte kläder. Utan en sked med termometer i, för karamellkokoning, och en digital köksvåg. Bra grejer som jag länge velat ha!

En vecka i november

Jag har haft en väldigt bra vecka! Förra fredagen var vi på kulturafton i Borås.  Det var en grej som Borås folkhögskola anordnade. Småputtrigt trevligt och med ett överdåd av olika sorts mat från runt om världen.  Kerstin och mamma var ju nästan i himlen och även de andra trivdes. I helgen så storstädade jag huset. Och det är ju, som vi vet,  något som jag finner ett visst sjukt nöje i. Jimmy jagade, och sköt sitt första rådjur efter bara en knapp timme på pass. I början på veckan vabbade jag och Kerstin oss lite, för hon tyckte halsont var en bra idé.  Efter att ha jobbat nån dag har jag så varit ledig idag. (Vilket jag visserligen får betala tillbaka på måndag genom att jobba då, men det glömmer vi just nu). Så idag har jag adventat huset på fm och sedan hade jag och fru Schwartz en em i stan. Blöt lekplats, fika, handla och så småningom middag i Skeabo med busbarnen var receptet på en trevlig fredag.  I morgon ska jag baka. Och försöka bli av med halsontet som Kerstin generöst delat med sig av!

onsdag 18 november 2015

Tack för en underbar vanlig dag

Nån gammal slagdänga är det som går så. Och idag var en sån. En underbar,  vanlig dag. Jobbade,  hämtade Kerstin. Åka hem och skulle ut och röra på mig. Jag vill följa med!  Sa Hjalmar. Och så gjorde han det. Vi promejoggade och fick den finaste halvtimmen på länge ihop. Sen var det fotboll och då träffade jag Ingela som jag inte träffat på jättelänge. Och det var väldigt mysigt! Så blev det kväll och middag och kattgos och lite tv. Och det har egentligen inte hänt nåt speciellt alls. Men det känns så bra,  bara.  Man får tacksamt ta emot de dagarna!

lördag 14 november 2015

Oh tysta ensamhet

Jag är själv! Jimmy har broderhelg i Rydebäck. Och jag tänkte när det blev bokat att då får jag hitta på nåt med barnen. Och så blev jag så trött. Så trött. Och sen fick jag ett ordentligt migränanfall. Och kom fram till att jag kanske ska kolla om mormor vill ha sina barnbarn lite istället. Och det ville hon!

Så nu har jag en alldeles egen helg. Igår degade jag och alla  katterna i soffan och idag har jag varit i stan. Gått på loppis, i affärer och ätit thaimat. Handlat. Och bäst av allt. Jag har varit på textilmuseet med ett par föremål som jag undrat över! Träffade en hur trevlig som helst museiassistent som berättade massor om klänning och halskläde. Jag fick följa med in i textilstudion och titta på broderi i microskop  och att prata bort 45 minuter med henne var inget svårt alls! Tänk vad lätt det blir när man talar med nån som har samma intressen och referenser som man själv! 

Nu är jag hemma igen och tänkte passa på att titta på en film utan vapen, men med romantik, i! Det, mina vänner,  händer inte ofta längre.  Imorgon blir det promenad och till att lufsa runt hemma solokvist en stund innan middag hos mormor,  och återbördande av minimänniskor.

Kanske är jag lite knäpp som så gärna är ensam.  Men jag  älskar det!  Ingen att tala med, utan jag får tänka för mig själv. Ingens behov att ta hänsyn till utom mina egna och ingen som begär någonting alls av mig. Jag riktigt känner hur depåerna fylls på igen! Så jag orkar vara det andra jag älskar;  mamma/fru/administratör i en stor och rörig familj!

Mammas myskväll utan familj!  Det finns glass i frysen också! 

fredag 13 november 2015

Vitamin D-succé

Jag har typ sämst hår/nagelkvalité i världen. Men som en bieffekt av D-vitaminet som jag börjat knapra förebyggande mot mörkrets makter ( som annars brukar få mig utslagen av trötthet fram i februari ) upptäckte jag efter ett tag att naglarna blivit mycket starkare. Fortfarande rätt mjuka,  men de går att få att växa långa utan att de skivar sig omedelbart. Oerhört trevligt!

Kvällsvy

Kanske är det bara för att jag är mamma o och matte,  men det här kan vara det sötaste på mycket länge!

torsdag 5 november 2015

Min dotter fotografen

Sällan är jag nöjd med mig själv på bild.  Tycker ju att jag är mycket, mycket snyggare än kameran fattar ( hrrrmmm....typ). Men Jennifer. Hon kan fånga tom mig tillfredsställande på bild!  Jag är djupt imponerad!

Matchad!

Ibland kommer man på att saker man haft i sin ägo länge kan bli en ny,  trevlig enhet!  Som här tex. Örhängen, scarf, kofta och nagellack har jag alla har minst ett år.  Men inte förrän i går kom jag på att sammanföra dem. Och vips känner man sig ny och fin igen!

Alltså.  Det är INTE lätt. Det här med selfies!

Vackervyn

Det här fönstret är inte alls tidsenligt för vårt hus.  Men oh, vad jag tycker om det!
Årtidens skiftningar syns så tydligt här utanför, och nu mot novembermörkret framträder gröna slingrande rankor och blommande julkaktusar ännu bättre.

tisdag 3 november 2015

Ty livet vänder inte tillbaka och dröjer inte hos den dag som har flytt ( ur Profeten)

Jag, som är så besatt av allt som har varit, nostalgisk om man så vill, och som tom kan tycka att framtiden kan kännas otrygg, känner aldrig så med barnen! 
Jag kan sakna dem som små,  eftersom det var en väldigt lycklig tid för mig. Men när Hjalmar pratar fullt begriplig engelska ( inte korrekt, men lika så god som en del äldre herrar på sällskapsresa som jag träffat ) och när Kerstin och jag för en resonerande och allvarlig diskussion om det här med monarkins vara eller icke-vara ( på hennes initiativ) - då är jag lycklig över tiden som går.  För det innebär att jag får se dem utvecklas. Och det är den häftigaste grej jag vet!

måndag 2 november 2015

Allhegona -eller stora ätarehelgen!

Jag har (haft) långhelg fredag till måndag, och på nåt sätt har den mest handlat om mat,  och att äta. Fredagen startade matkulten med att jag frukostfikade alldeles ensam när jag handlade på Ica. Sen åkte jag hem och stoppade korv och bakade bröd.  På lördag när jag och Jimmy var själva passade vi på att åka och äta hotellfrukost ( Eftersom han börjat med sånt nu.  Frukost,  alltså. ) och på kvällen kom familjen Schwartz på Halloweenfest. Då bjöds det på kotlettrad och godis i massor! Slutligen på söndagen fick mormor sin julklapp som bestod av middag i Skeabo (med hemlagad korv på menyn) och sedan kakbuffé i mysiga Trollabo kvarn.  Idag har dock orgien avklingat i vardag igen. Men herreje, vad mycket som är gott! :-)